Näillä ohjeilla tapetointi on sujuvampaa


Sisustus by Visa V., 23.05.2022
Tapetit ja sisustustarrat

Kotona vietetty aika on lisääntynyt ja ihmiset ovat alkaneet enemmän panostamaan kodin viihtyvyyteen. Erilaiset pienremontit ja kodin sisustaminen ovat lisääntyneet merkittävästi. Helppo ja edullinen tapa muuttaa nopeasti kodinilmettä on tapetointi. Tapetointi on nostanut päätään ja yhä useampi valitsee kotiinsa maalin sijaan tapetit. Nykypäivän tapeteista löydät jokaiseen kotiin sopivat vaihtoehdot. Kokosimme tähän muutamia vinkkejä mitä tulee ottaa huomioon ennen tapetoinnin aloittamista. Sekä ohjeet vaihe vaiheelta, kuinka edetä tapetoinnissa. Toivottavasti näistä on sinulle apua! 

Miten lähteä liikkeelle tapetoinnissa?

Aluksi lasketaan kuinka monta tapettirullaa tarvitset huoneesi tapetointiin. Mittaa huoneen seinien korkeus ja leveys. Tapettilaskuri on näppärä tapa saada selville tarvittavat tapettirullamäärät. 
Tarvitset seuraavia työkaluja tapetoinnissa: 
 • Pesusieni ( Voit pyyhkiä ylimääräiset liisterit ja liimat pois. Tapetti pysyy siistinä.)
 • Vatupassi tai tapetointiluoti ( Tapetin kohdistamiseen.)
 • Sivellin
 • Tapetointityökalu( Kulmien yms. tasoittamiseen.)
 • Sakset (Tapetin leikkaamiseen.)
 • Saumarulla (Tapettisaumojen kiinnittämiseen ja tasoitukseen.)
 • Mitta (Tapetin kohdistamiseen ja merkintään.)
 • Tela ( Kun liima/liisteri levitetään suoraan seinään. Kuitutapetit)
 • Liisteriharja ( Kun liima/liisteri levitetään suoraan tapettiin. Paperitapetit)
 • Tapettiveitsi (Tapetin katkaisuun.)
 • Lisäksi tarvitse laadukasta tapettiliimaa/liisteriä. 
Alla vinkkejä videon muodossa, miten lähteä liikkeelle tapetoinnissa! Tämä kannattaa katsoa!

Boråstapeter - Tapettikoulu - Työkalut ja esivalmistelut

Kun sinulla on kaikki tarvittavat tapetointitarvikkeet, voit alkaa tapetointi hommiin. Tapetointi kannattaa aloittaa siitä nurkasta, johon silmä osuu ensimmäisenä huoneeseen tultaessa. Tapetoi ensin toinen seinä kulmasta lähtien, sitten vasta toinen. Tapettien kohdistus kannattaa selvittää hyvin etukäteen. Katkaise huoneesta sähköt. Irrota listat ja kaikki seiniin kiinnitetty tavara sekä pistorasioiden ja valokatkaisimien kannet. Hyvä vinkki kulmien tapetointiin: Yleensä ei kannata tapetoida kokonaista vuotaa suoraan kulman yli, sillä kulmassa on usein epätasaisuuksia. Tuloksena voi olla kupruileva tapetti.

Ennen tapetointia

 • Tarkista, että rullat ovat vahingoittumattomia, painosnumerot ja -kirjaimet sekä värit ovat rullissa samat.
 • Varmista, että rullia on riittävä määrä.
 • Säilytä etiketit lisätilauksia varten.
 • Varmista, että tapetoitava pinta on puhdas, kuiva ja tasainen. Pohjatyö kannattaa tehdä kunnolla esimerkiksi naulanreiät ja muut epätasaisuudet kannattaa hioa ja pakkeloida ennen projektin aloittamista. Vanha tapetti tulee poistaa.
 • Jos tapetin pistää suoraan esimerkiksi lastulevyn päälle, on sen irrottaminen jälkeenpäin hankalaa. Lastulevylle kannattaa maalata pohjamaali, joka helpottaa tapetin irrottamista myöhemmin. Kiiltävä pintamaali tulee pestä himmeäksi maalipesulla. Suosittelemme pohjan maalaamista tapetin sävyiseksi asennettaessa voimakkaan sävyistä tapettia.

tapetointiohje kuitutapetti eli non-woven- ja easy up- tapetit

1. Mittaa ja leikkaa vuodat

Mittaa ja leikkaa tapetin pituudet kuviosovitus huomioiden. Voit myös asentaa tapetin suoraan rullasta. Huomioi tässä tilanteessa, ettei tapettirullan alkupää ole aina ns. yläpää.

2. Varmista suoruus

Merkitse seinälle pystyviivat apuna käyttäen luotilankaa tai vatupassia.

3. Valitse kiinnitysaine

Käytä kiinnittämiseen Tapettiliisteriä tai Valmisliimaa.

4. Levitä kiinnitysaine seinään

Levitä liisteri/liima tasaisesti seinään reunoja unohtamatta. Levitä ensin liisteri/liima katto- ja lattialistojen viereen pensselillä. Jos liisteriä/liimaa joutuu listoihin, sen voi pyyhkiä helposti pois kostealla liinalla, kun vuota on paikallaan. Levitä liisteri/liima seinään telalla. Levitä yhdellä kertaa noin 1,5 vuodan verran, niin sinun ei tarvitse mittailla ja tuhrata liisterin/liiman kanssa, kun edellinen vuota on seinällä. Jos huomaat, että liisteriä/liimaa ei ole jossakin kohdassa, voit nostaa tapettia ja levittää kohtaan lisää. Vuotaa voi usein sovitella paikalleen melko pitkään sen jälkeen, kun se on asetettu seinälle. Liiallinen liiman käyttö saattaa aiheuttaa liiman läpilyöntejä, jotka kuivuessaan aiheuttavat tummia kohtia tapetin pintaan.

5. Ripusta vuota

Ripusta tapettivuota heti seinälle ja kiinnitä se tapetointilastalla tai harjalla. Paina loppuvuota kiinni tapetointityökalulla keskeltä ylös, alas ja viimeiseksi reunoille. Pyyhi tapetointityökalusta mahdolliset liisteri-/liimajäämät vuotien välillä, jottei tapettiin joudu liisteriä/liimaa.

6. Viimeistely

Leikkaa lopuksi ylimääräinen tapetti pois terävällä veitsellä. Käytä terävää veistä ja vaihda terä usein, niin saat siistit reunat. Muista, että tapettiveitsen terissä on neljä puolta.

Tapetointiohje paperitapetti

1. Mittaa ja leikkaa vuodat

Mittaa ja leikkaa tapetin pituudet kuviosovitus huomioiden. 

2. Varmista suoruus

Merkitse seinälle pystyviivat apuna käyttäen luotilankaa tai vatupassia.

3. Valitse kiinnitysaine

Käytä kiinnittämiseen tapettiliisteriä tai valmisliimaa.

4. Levitä kiinnitysaine tapettiin

Levitä liisteri/liima tasaisesti tapettiin. Muista myös liisteröidä reunat! Taita liisteröidyn tapettivuodan liisteripinnat vastakkain. Rullaa yhteen taitettu vuota kevyesti käärölle ja anna vettyä 5–10 minuuttia.

5. Ripusta vuota

Ripusta tapetti sovittaen kuviot. Kohdista ylä– ja alaosat ja kiinnitä tapettiharjalla kevyesti silittäen ylhäältä alaspäin. Vältä sivuttaissuuntaista harjausta, koska se aiheuttaa tapetin venymistä. Älä käytä saumarullaa.

6. Viimeistely

Liisteritahrat poistetaan välittömästi puhtaalla, kostealla ja pehmeällä sienellä kevyesti pyyhkien. 3. vuodan asennuksen jälkeen, tarkista, että tapetti on asettunut hyvin.

Tapettien symboleiden merkitys

Tapeteista löytyy erilaisia symboleja, jotka kertovat tapettien ominaisuuksista. Ominaisuuksia ovat esimerkiksi valonkestävyys, kuvioiden kohdistus, pesunkesto, laatumerkintä, liimasuositus ja asennusohje. Kuviot voidaan kohdistaa joko tasan, vapaasti tai vuorokohdistuksella. Easy up -tapetti tarkoittaa sitä, että liima levitetään suoraan seinään ja tapetti kiinnitetään sen jälkeen. Tällöin saumoista saadaan kauniit kun vuodat ovat vierekkäin eivätkä saumat ole päällekkäin. Easy up -tapetti myös peittää hyvin alustansa.Talotuotteen tapettivaikoimasta löydät trendikkäät tapetit seuraavilta toimittajilta: Boråstapeter ja Tapetit.fi. Valikoimassamme myös helpot sisustustarrat seinille. Tapettien tuotekuvauksesta voit löytää upeita inspiraatio kuvia! Katso koko valikoima ja Inspiroidu!

Tapetit ja sisustustarrat

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näin sisustat leikkejä ja aikaa kestävän lastenhuoneen

Kun perheeseen liittyy pikkuväkeä, alkavat ajatukset askarrella lasta varten tehtävissä hankinnoissa. Pieni vauva pärjää pitkälle hellyydellä ja hoivalla, mutta lapsen kasvaessa täytyy kotiin hankkia lapselle sopivia kalusteita. Jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi sisustaa la...

Koti toimistossa vai toimisto kotona?

Onko sinun ongelmasi se, että viihdyt liian hyvin työpaikalla? Ainakin puolison mielestä monella saattaa olla tämä tilanne. Nykyään monet ovat kuitenkin joutuneet tai päässeet sisustamaan toimiston kotiinsa. Kun koronan myötä pyrittiin vähentämään ihmiskontakteja, monet työssä kä...

Opas akustiikkalevyjen ja -taulujen ostoon

Akustoinnilla voidaan parantaa erilaisten tilojen viihtyisyyttä. Ääniaallot heijastuvat kovilta pinnoilta ja aiheuttavat epämiellyttävää kaikua. Mitä enemmän huoneessa on kovia seinä-, lattia- tai kattopintoja, sitä enemmän syntyy seisovia aaltoja, joka koetaan ikävänä m...