Keskuslämmitysliedet Piiput ja tarvikkeet Paisunta-astiat Kupariputket ja osat Uunin- ja takaneduslasit
Keskuslämmitysliesi on puuhellan ja keskuslämmityskattilan yhdistelmä, joka voidaan liittää vesikeskuslämmityksellä toimivaan patteriverkostoon. Silloin kun varsinaisena lämmitysmuotona käytetään puuhellaa ja lämpö pitää saada tehokkaasti siirtymään useampaan tilaan, oikea valinta on tehokas keskuslämmitysliesi. Vesi lämpiää lieden kattilassa, josta lämmin vesi johdetaan erillisen kiertovesipumpun avulla patteriverkostoon. Keskuslämmitysliettä voidaan tyypillisesti käyttää samalla puuhellan tavoin ruoan valmistukseen ja paistamiseen.
Keskuslämmityslieden asennukseen on syytä kiinnittää merkittävää huomiota, kun päätät rakentaa keskuslämmityksen, päivittää olemassa olevaa lämmitystä tai vaihtaa nykyisen lämmitysjärjestelmäsi. Oikein asennettu keskuslämmitysliesi tarjoaa tehokasta ja taloudellista lämmitystä kotiisi tai mökillesi. Tässä artikkelissa käymme läpi vaiheita, mitä tarvitset tietää keskuslämmityslieden asennuksesta ennen projektiin ryhtymistä.
Keskuslämmityslieden kytkentä on monimutkainen ja vaativa tehtävä, joka vaatii asianmukaista osaamista ja huolellisuutta. Tässä artikkelissa saat yleisiä ohjeita keskuslämmityslieden valinnasta ja kytkennästä, mutta on tärkeää muistaa, että tällaiset työt tulisi yleensä jättää ammattilaisille tai kokeneille lämmitysjärjestelmien asentajille, jotta turvallisuus ja tehokkuus voidaan varmistaa.
Ennen kuin aloitat keskuslämmityslieden hankinnan, sinun on suunniteltava keskuslämmitysjärjestelmä huolellisesti. Vanha viisaus pätee hyvin tässäkin projektissa: ”Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty”. Vesikeskuslämmitysjärjestelmän suunnittelussa sinun on hyvä ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:
Savupiipun tehtävänä on poistaa polttojäännökset tulisijasta ja myös tuottaa keskuslämmitysliedelle tarvittava veto normaalia toimintaa varten. Alla oleva kaavio auttaa valitsemaan savupiipun korkeuden ja sisähalkaisijan riippuen lieden tehosta. Nämä ohjeelliset arvot pätevät, kun käytetään puuta polttoaineena.
Keskuslämmitysliesi voidaan liittää savupiippuun erilaisia savuhormiputkia ja -kulmia käyttäen. Tyypillisesti keskuslämmitysliesissä on 150 mm halkaisijaltaan oleva hormiliitos.
Oikea- vai vasenkätinen - kumpi sopii minulle? Kätisyys näyttää hormiliitoksen puolen riippuen liedestä, joko päältä, takaa tai sivulta. Oikeakätisessä keskuslämmitysliedessä savuhormin liitos on oikealla.
Paisuntasäiliö on tärkeä osa vesikeskuslämmitysjärjestelmää, ja sen päätehtävänä on kompensoida lämmitysveden tilavuuden muutoksia lämmityksen aikana ja ylläpitää paineen vakautta järjestelmässä. Paisuntasäiliön koko tulee valita huolellisesti ottaen huomioon lämmitysjärjestelmän tilavuus ja tarvittava paisuntasäiliön tilavuus. Liian pieni paisuntasäiliö voi johtaa ylimääräiseen paineen nousuun, kun taas liian suuri paisuntasäiliö voi olla tehottomampi ja viedä turhaa tilaa. Paisuntasäiliön tilavuus mitoitetaan järjestelmän vesimäärän perusteella. Alla olevassa taulukossa on järjestelmän vesimäärä ja sitä vastaavan paisuntasäiliön tarvittava koko.
Keskuslämmitysliettä asennettaessa tärkeä vaatimus on, että lämpöventtiilin asennus on mahdollista ylikuumenemista vastaan. Lämpöventtiilin asennus on tärkeä vaatimus lieden asennuksessa mahdollisen ylikuumenemisen estämiseksi ja optimaalisen palamislämpötilan varmistamiseksi tulisijassa. Suosittelemme lämpöventtiilin Caleffi 544 käyttöä.
Takuu ehtona on lämpöventtiilin käyttö suljetussa järjestelmässä.
Riippuen lieden sijainnista liitäntäputkiin ja lämpöpattereihin nähden, on kaksi mahdollista asennustapaa.
Liesi asennetaan samalle tasolle tai korkeammalle kuin putket ja patterit.
Kaikki alla luetellut laitteet on asennettava tulolämmityspiiriin:
Ilmastussäiliö on asennettava järjestelmän korkeimpaan kohtaan ja se on varustettava ylivuotoputkella ja automaattisesti toimivalla tuuletusventtiilillä. Käytetystä lämmitysmateriaalista riippumatta lämmitysveden lämpötila ei saa nousta missään järjestelmän kohdassa yli 100 C, järjestelmä on varustettava lämpömittarilla tämän tarkistamiseksi. Varoventtiili tulee olla asennettu mahdollisimman lähelle kattilaa ja säädetty 2,5 baarin nimellispaineeseen, tarkastusta varten järjestelmä on varustettava painemittarilla. Paisuntasäiliö on asennettava mahdollisimman lähelle kattilaa ja liitäntäputken tulee olla mahdollisimman lyhyt. Paisuntasäiliön tilavuus lasketaan seuraavasti: 1 kW: 1 litra. Varoventtiili ja paisuntasäiliö on asennettava lähelle toisiaan, ks piirustus.
Tätä asennusvaihtoehtoa käytetään, jos liesi asennetaan patterien alapuolelle.
Seuraavat laitteet asennetaan pitkiin virtausputkiin:
Paisunta-astia sijoitetaan tässä tapauksessa paluulinjalle.
Käytetystä lämmitysmateriaalista riippumatta lämmitysveden lämpötila ei saa nousta missään järjestelmän kohdassa yli 100 C, järjestelmä on varustettava lämpömittarilla tämän tarkistamiseksi. Varoventtiili tulee olla asennettu mahdollisimman lähelle kattilaa ja säädetty 2,5 baarin nimellispaineeseen, tarkastusta varten järjestelmä on varustettava painemittarilla. Paisuntasäiliö on asennettava mahdollisimman lähelle kattilaa ja liitäntäputken tulee olla mahdollisimman lyhyt. Paisuntasäiliön tilavuus lasketaan seuraavasti: 1kW : 1 litra. Varoventtiili ja paisuntasäiliö on asennettava lähelle toisiaan, ks piirustus.
Avoimessa keskuslämmitysjärjestelmässä vesi virtaa lämpötilaeroista johtuvan painovoiman avulla. Myös avoimeen järjestelmään on hyvä jo rakennusvaiheessa asentaa kiertovesipumppu. Avoin paisuntasäiliö liitetään sekä tulo- että paluuputkiin ja lisäksi varustetaan ylivuotoputkella ja kiertoputkella jäätymisen estämiseksi talvella.
Paisuntasäiliön tilavuus lasketaan seuraavalla kaavalla:
V = 0,07 V vesi (l)
V vesi (l) - lämmitysjärjestelmän veden kokonaismäärä
Paisuntasäiliö on asennettava pystysuoraan lämmitysjärjestelmän korkeimpaan kohtaan.
Käytettäessä avointa järjestelmää virtauslinjaan tulee asentaa seuraavat elementit: avoimen paisuntasäiliön turvaputkisto, kattilan venttiili. Paluulinjalle tulee avoimen paisuntasäiliön, kattilan venttiilin ja kiertovesipumpun venttiilien turvapaluulinja.
Avoin paisunta-astia liitetään kuuman veden jakeluputkiin (virtaus- ja paluulinja) kuvan osoittamalla tavalla – ylimääräisellä ylivuoto-putkilähdöllä ja kiertoputkella (jäätymisen estämiseksi talvikuukausina).
Huomaa, että avoimeen paisuntasäiliöön ei saa liittää muita osia – etenkään venttiilejä.
Ensimmäisen käyttöönoton suorittaan ammattitaitoine henkilö, jonka tehtävänä on varmistaa keskuslämmitysjärjestelmän toimivuus. Ennen käyttöönottoa koko asennus testataan vedellä, jonka paine on 3 bar.
Varmista ennen käyttöönottoa, että:
Jos kattilassa olevan veden paine ja lämpötila kohoaa hallitsemattomasti eri syistä johtuen (kuten sähkökatkos, joka aiheuttaa kiertovesipumpun toiminnan keskeytymisen, kiertovesipumpun vika, ilman hallitsematon pääsy järjestelmään), sulje kaikki ilmansyöttö kattilaan tai lopulta sammuta tuli, jos turvallisuusolosuhteet sen sallivat (alueella ei ole palavia materiaaleja). Sähkökatkoksen sattuessa vedon säädin on nolla-asennossa ja kattilan savupiipun imuputken läppä kiinni.