Lue nämä ohjeet, niin tapetointi alkaa sujua!


by visa v., 23.05.2022
Tapetit, tarratapetit ja sisustustarrat

Kodin sisustaminen on tärkeä harrastus meistä monelle. Remontointi tarkoittaa useimmiten seinien pintakäsittelyn uusimista. Tapetti on hieno mahdollisuus muuttaa huoneen ilmettä, ja pysytellä sisustuksen trendien mukana. Tapetointi tuntuu usein jo ajatuksena tosi hankalalta. Siksi kokosimme sinulle nämä selkeät ohjeet, jotka etenevät vaihe vaiheelta. Linkeistä pääset katsomaan yksityiskohtaisemmat neuvot kyseiseen tapetoinnin työvaiheeseen.

Miten lähteä liikkeelle tapetoinnissa?

Aluksi sinun täytyy tietysti laskea, montako rullaa tapettia tarvitset huoneesi tapetointiin. Ota selville huoneen seinien mitat, pituus ja leveys. Tapettilaskuri on näppärä tapa saada selville tarvittavat tapettirullamäärät. Tapetointialustan tulee olla kuiva, tasainen ja pitävä. Tapetoinnin tarkat valmisteluohjeet voit katsoa alla olevalta videolta. Mitä välineitä tarvitset tapetointiin? Rautakaupasta voit hakea seuraavat tarvikkeet: Pesusieni, vatupassi tai tapetointiluoti, sivellin, tapetointityökalu, sakset, saumarulla, tuumamitta, tela ja tapettiveitsi. Lisäksi tarvitse tietysti laadukasta tapettiliimaa.

Nyt kun sinulla on kaikki tarvittavat tapetointitarvikkeet, voit alkaa itse tapetointipuuhaan. Tapetointi kannattaa aloittaa siitä nurkasta, johon silmä osuu ensimmäisenä huoneeseen tultaessa. Tapetoi ensin toinen seinä kulmasta lähtien, sitten vasta toinen. Tapettien kohdistus kannattaa selvittää hyvin etukäteen. Ensimmäiseksi katkaise huoneesta sähköt. Irrota listat ja kaikki seiniin kiinnitetty tavara. Irrota myös pistorasioiden ja valokatkaisimien kannet. Ikkunoiden ja ovien sekä esim. pistorasioiden ympäristön tapetointi on jonkun verran haastavaa, mutta siitäkin selviät näillä ohjeilla. Hankaluuksia voi tuottaa myös kulmien tapetointi. Hyvän neuvon mukaan ei kannata tapetoida kokonaista vuotaa suoraan kulman ympäri, jos haluat välttää kupruilevaa tapettia.

Tapettien symboleiden merkitys

Esimerkiksi Boråstapeterin tapeteista löytyy erilaisia symboleja, jotka kertovat tapettien ominaisuuksista. Ominaisuuksia ovat esimerkiksi valonkestävyys, kuvioiden kohdistus, pesunkesto, laatumerkintä, liimasuositus ja asennusohje. Kuviot voidaan kohdistaa joko tasan, vapaasti tai vuorokohdistuksella. Easy up -tapetti tarkoittaa sitä, että liima levitetään suoraan seinään ja tapetti kiinnitetään sen jälkeen. Tällöin saumoista saadaan kauniit kun vuodat ovat vierekkäin eivätkä saumat ole päällekkäin. Easy up -tapetti myös peittää hyvin alustansa.

Talotuotteen tapettivaikoimasta löydät Boråstapeterin ja tapetit.fi upeita mallistoja. Selaile tapetteja ja inspiroidu!

Tapetit, tarratapetit ja sisustustarrat