Ulkoporealtaan asennus on yleisesti ottaen kohtalaisen helppoa, riippuen tietenkin altaan sijoituksesta. Ulkoporeallas voidaan asentaa suoraan pihalle maan pinnalle, asettaa tai upottaa terassille tai parvekkeelle, tai vaikka käyttää vastoin nimeä sisätiloissa! Ulkoporealtaat toimitetaan yleensä kasattuina, jolloin asennus vaatii perustustyöt ja sähkökytkennän.
Ulkoporeallas ei vaadi järeitä perustuksia, mutta pohjatyöt tulee tehdä aina hyvin. Hyvin tehty perustus takaa, että poreammetta voi käyttää alustan puolesta huoletta useiden vuosien ajan, eikä epätasainen tai vääränlainen alusta aiheuta vaurioita altaalle. Hyviä materiaaleja ulkoporealtaan perustaksi ovat mm. sora, betoni, tiili, puu ja kivilaatta.
Ulkoporealtaan alustan tulee olla ainakin altaan ulkomittojen kokoinen ja tasainen. Lisäksi alustan tulee kestää altaan paino silloinkin kun se on täynnä vettä ja kylpijöitä (kokonaismassa tällöin jopa 2000-3000kg), tarkista siis terassin tai parvekkeen kantavuus (ulkoporealtaan paino jakautuu tasaisesti pohjan pinta-alalle). Ulkoporealtaan alusta ei myöskään saa päästä routimaan.Ulkoporealtaan toiminta vaatii sähköliitännän. Sähkökytkentöjen tulee olla maadoitettuja ja vikavirtasuojattuja. Kytkennän saa suorittaa vain sähköasentaja tai vastaava sähköalan ammattilainen.
Ulkoporeallas ei tarvitse kiinteää vesiliitäntää tai sen yhteydessä olevaa vesipistettä, vaan käyttövesi lisätään kertaluontoisesti ja vaihdetaan aika ajoin. Puhtaan veden on kuitenkin hyvä olla saatavissa sopivan välimatkan päässä. Veden voi lisätä altaaseen esimerkiksi puutarhaletkulla ja samaa vettä voidaan käyttää jopa puolen vuoden ajan. Suomessa vesi on yleensä pehmeää ja oikein sopivaa ulkoporealtaaseen.Ulkoporealtaan käyttöönotto asennuksen jälkeen on helppoa. Sinun tulee vain varmistaa suodatin oikein paikalleen ja täyttää allas puhtaalla vedellä ohjeistettuun vesirajaan asti (ylimpien suuttimien yläpuolelle). Ulkoporealtaan täyttäminen tapahtuu ohjeiden mukaan suodatinaukosta putkiston kautta, tällöin putkistoon ei jää ilmaa tai muodostu ilmalukkoa.
Täytön jälkeen ulkoporealtaan virrat kytketään päälle, mikä käynnistää suodatuksen ja lämmityksen. Voit samalla kokeilla pumppujen ja valojen toiminnan sekä tarkistaa hierontasuuttimia kääntämällä, että suuttimet ovat auki. Tämän jälkeen porealtaaseen annostellaan hoitoaineet ohjeiden mukaisesti sekä asetetaan suodatin paikalleen.Ulkoporeallas vaatii säännöllistä ylläpitoa, jotta vesi pysyy puhtaana ja allas kunnossa. Veden puhtaudesta pitävät huolen suodatusjärjestelmä (suodatin ja otsonaattori/UV-C-järjestelmä) ja oikein käytetyt hoitoaineet. Ulkoporealtaan suodatin tulisi puhdistaa puhdistusaineella noin kerran kuussa ja vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi suodatinta kannattaa huuhdella vedellä hieman altaan käyttömäärästä riippuen 1-2 viikon välein.
Altaan vesi kannattaa vaihtaa yleensä 2-3 kertaa vuodessa. Veden vaihdon tarve riippuu toki siitä, kuinka likaisena (tai puhtaana) porekylpyyn mennään ja kuinka usein poreammetta käytetään. Kannattaa peseytyä kunnolla aina ennen ulkoporealtaan käyttöä.
Lisäksi hoitoaineita tulee käyttää ohjeiden mukaan. Esimerkiksi vettä epäpuhtauksista ja bakteereista puhdistavaa klooria lisätään yleensä kerran tai pari viikossa, tai aina käytön jälkeen riippuen käyttötiheydestä. Kloori lisätään yleensä tablettina suodattimeen pumppujen ollessa päällä, jotta se sekoittuu tasaisesti veteen. Kloori lisätään aina altaan käytön jälkeen, jotta sen määrä olisi käytön aikana alhaisempi. Kannattaa seurata altaan kloori- ja pH-pitoisuuksia ja varmistaa, että ne pysyvät raja-arvojen sisällä.
Veden ja suodattimien puhtaudesta huolehtimisen lisäksi on hyvä puhdistaa myös altaan ulkopinnat. Ulkoreunat ja kansi kannattaakin pestä säännöllisesti. Myös ulkoporealtaan kansi kannattaa pitää paikallaan aina kun allasta ei käytetä. Kansi estää epäpuhtauksien ja roskien pääsyn veteen sekä pitää veden paremmin lämpimänä. Kansi paikallaan et hukkaa energiaa ja säästät lämmityskuluissa.
Ulkoporeallasta itsessään voidaan pitää suhteellisen arvokkaana ja kalliinakin hankintana. Ulkoporealtaan kustannuksia voi kuitenkin hillitä valitsemalla kestävän ja pitkäikäisen porealtaan sekä huolehtimalla siitä hyvin. Samoin käyttökustannuksissa voi säästää huolehtimalla energiatehokkuudesta ja olemalla tuhlaamatta lämpöä.
Laadukkaat ulkoporealtaat maksavat yleensä koosta ja ominaisuuksista riippuen noin 5 000 eurosta jopa 15 000 euroon asti. Isompi koko ja monipuoliset lisäominaisuudet nostavat altaan hintaa, samoin laadukkaammat materiaalit ja näyttävämpi ulkonäkö. Tähän voi vielä myyjäliikkeestä riippuen tulla päälle toimituksen hinta, me tarjoamme kaikkiin ulkoporealtaisiimme ilmaisen toimituksen.
Meillä on valikoimassamme Euroopan johtavan valmistajan, Welliksen, laadukkaita ja tyylikkäitä ulkoporealtaita. Niiden hinnat vaihtelevat noin 5 000 ja 10 000 euron välillä. Esimerkiksi tämän artikkelin kirjoitushetkellä ulkoporealtaat ovat kevättarjouksessa, jonka aikana niitä saa huippuedullisesti.Ulkoporealtaan hankintaan tulee todennäköisesti hieman lisää hintaa pelkän altaan hinnan lisäksi. Esimerkiksi perustustyöt, altaan paikalleen asettaminen ja sähkökytkentä vaativat oman osansa. Näiden suuruutta emme lähde arvioimaan, koska se riippuu täysin palveluntuottajasta ja työn laajuudesta.
Lisätarvikkeet maksavat tietysti lisää, mutta ne eivät ole yleensä pakollisia. Niillä voi kuitenkin lisätä ulkoporealtaan käyttömukavuutta. Lisätarvikkeita ovat esimerkiksi kansinostimet, kaiteet ja portaat. Voit tutustua meidän lisätarvikkeisiimme täällä.Ulkoporealtaan käyttökustannukset ovat melko alhaiset. Ympärivuotisen käytön ja lämpimänä pitämisen arvioidaan kuluttavan sähköä karkeasti noin 200-300 euroa vuodessa, eli vajaan euron päivässä. Aktiivisessa käytössä ulkoporealtaan veden käyttölämpötilan ylläpitäminen on edullisinta. Kuitenkin jos allasta ei käytetä useampaan viikkoon, voi olla edullisempaa pudottaa ylläpidettävää lämpötilaa ja uudelleenlämmittää allas ennen käyttöä. Talvella on syytä pitää veden lämpötila riittävän korkeana siltäkin varalta, että sähkökatkon sattuessa on aikaa reagoida eikä vesi pääse jäätymään laitteeseen.
Vesi ei aiheuta merkittäviä kustannuksia, koska altaaseen laitettava vesimäärä ei ole järin suuri, yleensä vain pari kuutiota. Vettä ei myöskään vaihdeta kuin pari kolme kertaa vuodessa. Hoitoaineet, kuten klooritabletit, maksavat vain parikymmentä euroa vuodessa ja suodatin noin 40 euroa. Kansi tulee yleensä porealtaan mukana.Nyt tiedät kaiken tarpeellisen ulkoporealtaan hankintaan liittyen. Seuraavaksi voit lähteä tutustumaan erilaisiin ulkoporealtaisiin ja etsiä sinun toiveisiisi sopivan. Tästä pääset tutustumaan meidän valikoimaamme. Jos tarvitset apua valinnassa, ethän epäröi ottaa yhteyttä!
Ostossumman ollessa 2 500 – 30 000 € välillä, on Osuuspankin rahoitus hyvä vaihtoehto. Rahoitus haetaan ennakkoon. Kun saat myönteisen päätöksen Osuuspankilta, voit tehdä ostoksesi kaupassa ja valitset maksutavan kassalla Maksu-välilehdellä.
Voit käyttää alla olevaa laskuria kuukausierän laskemiseen.
*KSL:n mukaisesti laskettava todellinen vuosikorko esimerkiksi 10 000 euron keskimääräiselle luotolle 35 kuukauden laina-ajalla on 9,47 %, kun nimelliskorko on 7,20 %. Luottohinta on 11 400,68 €. (Tilanne 04/2018). Rahoituksen myöntää OP Yrityspankki Oyj, Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki.
Poreallas tarvikkeet Hot tubs