Ulkoporeallas tarjoaa mukavan tavan rentoutua omassa kodissa tai kesämökillä, nauttien lämpimän poreilevan veden syleilystä samalla raikasta ulkoilmaa nuuskien. Moni suomalainen onkin jo hankkinut ulkoporealtaan perheelleen, mutta vielä useampi vasta haaveilee sellaisesta. Kokosimme tähän artikkeliin olennaisia asioita, mitkä on hyvä tietää ennen porealtaan hankintaa. Näiden tarkoitus on helpottaa sinua ulkoporealtaan valinnassa, hankinta- ja asennusprosessissa sekä käytössä.
Ulkoporealtaan valinnassa tulee ottaa huomioon omat tarpeet ja toiveet altaan suhteen. Tärkeintä on miettiä käyttökohde ja käyttäjät: mihin allas asennetaan ja montako henkeä altaaseen halutaan mahtuvan. Lisäksi on hyvä miettiä minkälaisia ominaisuuksia poreammeelta kaipaa.
Ulkoporealtaita löytyy erikokoisia esimerkiksi kahden hengen altaista yli kuuden hengen porealtaisiin. Päätä ensin onko tarpeissasi poreallas kahdelle, neljälle vai vielä useammalle kylpijälle. Arvioi sen jälkeen allasta valitessasi altaan mittojen ja paikkamäärien sopivuutta tarpeisiisi.
Myös sijoituspaikka tai käyttökohde määrittää ulkoporeammeen hankintaa. Ulkoporeallas vaatii sähköä toimiakseen, mikä tulee ottaa huomioon altaan sijaintia valittaessa. Eri sijoittelut myös vaativat altaalta erilaisia asioita. Jos allas upotetaan esimerkiksi terassiin, ei verhoilulla ole niin merkitystä tai allas paneloidaan eri tavalla, kuin mitä jos se olisi näkyvissä.
Ulkoporealtaan sijoituksessa tulee huomioida lisäksi huollon tarve, sillä porealtaat eivät ole huoltovapaita. On tärkeää, että korjaajalla on helppo pääsy altaan huoltoluukuille, vaikka allas olisi asennettu esimerkiksi terassille upotettuna. Tekniikkaa voi löytyä ulkoporealtaasta useammalta seinämältä ja varsinkin vuodon sattuessa voi tulla tarve päästä käsiksi mille tahansa altaan sivustalle. Mahdolliset vuodot on myös helpompi havaita, kun on selkeä näkymä koneistoon. Oikein sijoitettuna allas on paremmin huollettavissa ja kestää käytössä pidempään.Toisessa sijainnissa allas voi myös olla alttiimpi sääolojen vaihtelulle kuin toisessa. Avoin, kylmä tai tuulinen paikka voi vaatia esimerkiksi enemmän suojausta, eristämistä ja lämmitystehoa. Sijoituspaikka vaikuttaa luonnollisesti myös altaan kokoon, koska porealtaalle pitää riittää tilaa sekä asennusta, käyttöä että huoltoa varten.
Ulkoporeallasta valitessa kannattaa miettiä myös mitä ominaisuuksia poreammeelta toivoo. Halutaanko, että altaassa on makuupaikkoja, istumapaikkoja vai molempia? Entä mikä on ihanteellinen istuinsyvyys? Mieti myös haluatko altaalta “perusporeita” tehokkaampia ja monipuolisempia hierontaominaisuuksia tai esimerkiksi näyttävämpää valaistusta.
Arvioi myös, kuinka aktiivisessa käytössä ulkoporeallas tulee olemaan. Jos poreammetta käytetään päivittäin tai viikoittain läpi vuoden, ovat vaatimukset altaalle hieman eri tasoa kuin jos sitä käytetään pari kertaa kuussa tai vain kesällä. Tämä vaikuttaa siihen, minkälaiset vedenpuhdistus- ja lämmitysominaisuudet ulkoporeammeessa tulee olla.Lisäksi on hyvä huomioida ulkoporealtaan ja kannen eristävyys käyttökohteen mukaan. Suomen oloissa ulkokäyttöön kannattaa valita ulkoporeallas, joka on hyvin eristetty. Samoin kannen kohdalla kannattaa suosia laatua, jolloin lämpö pysyy tallessa kovallakin pakkasella. Useimmat ulkoporealtaat ovat eristykseltään riittäviä, samoin mukana tuleva kansi on yleensä hyvälaatuinen.
Ulkoporealtaan kohdalla puhutaan yleensä kohtalaisen suuresta hankinnasta, ja siksi budjetti määrittää ulkoporealtaan valintaa ehkä kaikista eniten. Edullisemmat altaat eivät luonnollisesti yleensä ole yhtä laadukkaita tai yhtä monipuolisia ominaisuuksiltaan kuin kalliimman hintaluokan altaat. Samoin isompi allas maksaa yleensä hieman enemmän.
Hintaero eri kokojen välillä ei ole aina kovin suuri, koska markkinoilta löytyy myös pienempiä altaita, joiden hinta on reilusti yli 10 000 euroa. Toiselta valmistajalta tällä hinnalla saakin jo todella ison altaan. Yleisesti kuitenkin kun puhutaan yhdestä valmistajasta, altaan hinta kasvaa koon mukana jonkin verran.Hankintaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon myös, että laadukkaampi (ja yleensä kalliimpi) allas voi kestää käytössä paljon pidempään ja olla energiatehokkaampi. Tällöin isompaa hintaa voi säästää käyttökustannuksissa, kuten sähkön kulutuksessa, huollossa tai käyttöajalle jaetussa hinnassa. Pari tuhatta euroa lisää hankintavaiheessa voi olla halpa hinta siitä, että ulkoporeallasta voi käyttää viiden vuoden sijaan 10 vuotta tai sen vesi pysyy hyvin puhtaana ja käyttö miellyttävänä.
Ostossumman ollessa 2 500 – 30 000 € välillä, on Osuuspankin rahoitus hyvä vaihtoehto. Rahoitus haetaan ennakkoon. Kun saat myönteisen päätöksen Osuuspankilta, voit tehdä ostoksesi kaupassa ja valitset maksutavan kassalla Maksu-välilehdellä.
Voit käyttää alla olevaa laskuria kuukausierän laskemiseen.
*KSL:n mukaisesti laskettava todellinen vuosikorko esimerkiksi 10 000 euron keskimääräiselle luotolle 35 kuukauden laina-ajalla on 9,47 %, kun nimelliskorko on 7,20 %. Luottohinta on 11 400,68 €. (Tilanne 04/2018). Rahoituksen myöntää OP Yrityspankki Oyj, Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki.
Whirlpools Poreallas tarvikkeet