Näillä ohjeilla tapetointi sujuu ensikertalaiseltakin


by Eeva L., 19.01.2023

Lue nämä ohjeet ennen tapetoinnin aloittamista!

ENNEN TAPETOINTIA

  • Tarkista, että rullat ovat vahingoittumattomia, painosnumerot ja -kirjaimet sekä värit ovat rullissa samat.
  • Varmista, että rullia on riittävä määrä.
  • Säilytä etiketit lisätilauksia varten.
  • Varmista, että tapetoitava pinta on puhdas, kuiva ja tasainen. Pohjatyö kannattaa tehdä kunnolla esimerkiksi naulanreiät ja muut epätasaisuudet kannattaa hioa ja pakkeloida ennen projektin aloittamista. Vanha tapetti tulee poistaa.
  • Jos tapetin pistää suoraan esimerkiksi lastulevyn päälle, on sen irrottaminen jälkeenpäin hankalaa. Lastulevylle kannattaa maalata pohjamaali, joka helpottaa tapetin irrottamista myöhemmin. Kiiltävä pintamaali tulee pestä himmeäksi maalipesulla. Suosittelemme pohjan maalaamista tapetin sävyiseksi asennettaessa voimakkaan sävyistä tapettia.

tapetointiohje kuitutapetti eli non-woven- ja easy up- tapetit

1. Mittaa ja leikkaa vuodat

Mittaa ja leikkaa tapetin pituudet kuviosovitus huomioiden. Voit myös asentaa tapetin suoraan rullasta. Huomioi tässä tilanteessa, ettei tapettirullan alkupää ole aina ns. yläpää.


2. Varmista suoruus

Merkitse seinälle pystyviivat apuna käyttäen luotilankaa tai vatupassia.


3. Valitse kiinnitysaine

Käytä kiinnittämiseen Tapettiliisteriä tai Valmisliimaa.


4. Levitä kiinnitysaine seinään

Levitä liisteri/liima tasaisesti seinään reunoja unohtamatta. Levitä ensin liisteri/liima katto- ja lattialistojen viereen pensselillä. Jos liisteriä/liimaa joutuu listoihin, sen voi pyyhkiä helposti pois kostealla liinalla, kun vuota on paikallaan. Levitä liisteri/liima seinään telalla. Levitä yhdellä kertaa noin 1,5 vuodan verran, niin sinun ei tarvitse mittailla ja tuhrata liisterin/liiman kanssa, kun edellinen vuota on seinällä. Jos huomaat, että liisteriä/liimaa ei ole jossakin kohdassa, voit nostaa tapettia ja levittää kohtaan lisää. Vuotaa voi usein sovitella paikalleen melko pitkään sen jälkeen, kun se on asetettu seinälle. Liiallinen liiman käyttö saattaa aiheuttaa liiman läpilyöntejä, jotka kuivuessaan aiheuttavat tummia kohtia tapetin pintaan.


5. Ripusta vuota

Ripusta tapettivuota heti seinälle ja kiinnitä se tapetointilastalla tai harjalla. Paina loppuvuota kiinni tapetointityökalulla keskeltä ylös, alas ja viimeiseksi reunoille. Pyyhi tapetointityökalusta mahdolliset liisteri-/liimajäämät vuotien välillä, jottei tapettiin joudu liisteriä/liimaa.


6. Viimeistely

Leikkaa lopuksi ylimääräinen tapetti pois terävällä veitsellä. Käytä terävää veistä ja vaihda terä usein, niin saat siistit reunat. Muista, että tapettiveitsen terissä on neljä puolta.


TAPETOINTIOHJE PAPERITAPETTI

1. Mittaa ja leikkaa vuodat

Mittaa ja leikkaa tapetin pituudet kuviosovitus huomioiden. 


2. Varmista suoruus

Merkitse seinälle pystyviivat apuna käyttäen luotilankaa tai vatupassia.


3. Valitse kiinnitysaine

Käytä kiinnittämiseen Tapettiliisteriä tai Valmisliimaa.


4. Levitä kiinnitysaine tapettiin

Levitä liisteri/liima tasaisesti tapettiin. Muista myös liisteröidä reunat! Taita liisteröidyn tapettivuodan liisteripinnat vastakkain. Rullaa yhteen taitettu vuota kevyesti käärölle ja anna vettyä 5–10 minuuttia.


5. Ripusta vuota

Ripusta tapetti sovittaen kuviot. Kohdista ylä– ja alaosat ja kiinnitä tapettiharjalla kevyesti silittäen ylhäältä alaspäin. Vältä sivuttaissuuntaista harjausta, koska se aiheuttaa tapetin venymistä. Älä käytä saumarullaa.


6. Viimeistely

Liisteritahrat poistetaan välittömästi puhtaalla, kostealla ja pehmeällä sienellä kevyesti pyyhkien. 3. vuodan asennuksen jälkeen, tarkista, että tapetti on asettunut hyvin.


Tapettien symbolien merkitykset